Hyundai'nin 2023 yılından itibaren ürettiği IONIQ 6 yaklaşık 1 haftadır bizimleydi. Arabayı hem şehir içinde, hem trafikte, hem kısa mesafede hem de uzun yolda deneyimleme fırsatımız oldu. Bu yazımızda, hem arabaya dair merak edilen konuları hem de tecrübelerimizi aktarmaya çalışacağız.
Bizim kullandığımız model, IONIQ 6'nın 111kw (151hp) gücünde olan, 350Nm tork üreten, arkadan itişli modeliydi.
Elektrikli arabanın tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden birisi elbette düşük sarfiyata sahip olması. O nedenle yazımıza ilk olarak arabanın batarya kapasitesi, menzili ve dolum maliyetleri ile başlayalım.
IONIQ 6'nın arkadan itişli modelinde kullanılan batarya 53kw kapasiteye sahip. Üretici tarafından ilan edilen teknik verilerde arabanın menzili 429km, enerji tüketimi ise 13,9kWh/100km olarak belirtilmiş. Arabanın teknik verilerinin aktarıldığı sayfaya yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Biz ise kendi tecrübelerimizi aktaracağız.
Arabayı teslim aldıktan sonra batarya seviyesi %36 iken şarja taktık. 120kWh kapasiteli şarj cihazında 49 dakikada araba tam şarj oldu ve bu şarj için 336 TL ödedik. Şarj dolduğunda arabanın menzili 340km gösteriyordu. Bu noktada, menzil üzerinde çok büyük etkisi olması nedeniyle hava durumunu da aktaralım. Arabayı 1 haftalık süre boyunca Ankara'da kullandık ve hava durumu arabanın kullanıldığı saatler itibarıyla genelde 12 derece ile 25 derece arasında değişiyordu.
Şarj sonrasında arabayı tam 250km kullandık. Bu mesafenin yaklaşık 150km'lik kısmı 90-120km/saat hızla, 50km'lik kısmı Ankara çevre yolunda 140-180km/saat hızla, kalan kısmı ise genellikle 3-5 kilometrelik kısa mesafeli ve büyük oranda spor kullanımlarla kat edildi. 250 kilometre mesafe sonrasında arabanın kalan şarjı %23, kalan menzil ise 85 kilometreydi. Arabayı bu defa 180kwh kapasiteli bir şarj istasyonunda tekrar şarja taktık ve 43 dakikada 406 TL maliyetle tam şarj oldu.
Özet geçmek gerekirse 2024 yılının Nisan ayı itibarıyla, 53kwh kapasiteli bir bataryanın ticari amaçla kurulan hızlı şarj istasyonlarında ortalama 500TL'ye doldurulabildiğini söyleyebiliriz. Bu tutar, evde veya işyerinizde kuracağınız bir şarj istasyonu ile yaklaşık 150 TL'ye düşürülebiliyor. Bu durumda Hyundai IONIQ6'nın enerji masrafı; evde şarj etmeniz durumunda 0,42TL/km, dışarıda şarj etmeniz durumunda ise 1,43TL/km olarak şekilleniyor.
Peki bu tutarlar benzinli ve dizel araçlar için hangi sarfiyat ortalamasına denk geliyor? Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Elektrikli Araba Enerji Sarfiyatı (TL/km) | Denk Geldiği Yakıt Sarfiyatı (Benzinli Araba, litre/100km) | Denk Geldiği Yakıt Sarfiyatı (Dizel Araba, litre/100km) | |
Evde Şarj | 0,42 TL | 1 lt/100km | 0,95 lt/100km |
Dışarıda Şarj (Hızlı Şarj) | 1,43 TL | 3,4 lt/100km | 3,25 lt/100km |
(benzin fiyatı 42 TL, motorin fiyatı ise 44 TL olarak baz alınmıştır)
Yaptığımız hesaplamalara göre, eğer IONIQ6 kullanıyor ve arabanızı evde şarj ediyorsanız kilometre başına enerji masrafınız 42 kuruş oluyor. Bu ise 100 kilometrede sadece 1 litre yakıt sarf eden bir benzinli arabaya veya 100 kilometrede 0,95 litre yakıt sarf eden bir dizel arabaya tekabül ediyor. Arabanızı dışarıda hızlı şarj ile şarj ediyorsanız eğer, bu durumda tablonun son satırını kontrol edebilirsiniz. Bu hesaplamaların Nisan/2024 itibarıyla yapıldığını, hızlı şarj maliyetlerinin genel itibarıyla 120, 180 veya 300kW kapasiteli istasyonlarda 9 TL/dakika civarında olduğunu da ifade etmiş olalım.
ŞEHİR İÇİ ve ŞEHİR DIŞI KULLANIM ŞARTLARI VE MENZİLE ETKİSİ OLAN DEĞİŞKENLER
İçten yanmalı motorlu araçlardan da aşina olduğumuz üzere ani kalkışlar, seri ara hızlanmalar elektrikli modellerde de tüketimi ve dolayısıyla menzili doğrudan etkiliyor. Fakat içten yanmalı motor kullanan araçların aksine IONIQ 6'da bu durum trafik noktasında biraz farklı işliyor. Elektrikli motorun mantığında bulunan "sürat yükseldikçe tüketim artar" mantığı trafikli noktalarda da olduğu gibi işliyor. Yani standart bir içten yanmalı motora sahip araçlarda trafikte durdukça belli bir seviyeye kadar artan yakıt tüketimi IONIQ 6 için bir sorun teşkil etmiyor. Eğer kalkışları ve hızlanmaları ani bir şekilde gerçekleştirmezseniz tüketime pek de olumsuz bir etkisi olmayacağını söyleyebiliriz. Bu duruma katkısı olan "rejenerasyon" özelliğini sonraki paragraflarda daha detaylı ele alacağız. Öte yandan, elektrikli araçların doğasında bulunan süratin menzile olumsuz etkisi özellikle 120'li süratlerden sonra katlanarak artıyor. Fakat ülkemizdeki yolların hız sınırlarını düşünürsek normalden sadece 10-20 km daha yavaş giderek menzilimizi uzun vadeli hale getirmek hiç de zor değil. Bu noktada bizim tavsiyemiz uzun yol kullanımı için ortalama 100-110 km/sa süratin zaman/tüketim olarak en optimal değerler olacağı yönünde.
Aracın bize sunduğu koltuk ısıtma/soğutma, klima ve diğer her türlü elektrik tüketen özelliğin de aracın menzili üzerinde önemli bir etkisi olduğunu unutmamakta fayda var. Bizim tecrübelerimize göre rezistans kullanımına tabi olan (klima, koltuk ısıtma/soğutma) özellikler elektrik tüketimini %30 kadar kadar arttırırken kablolu/kablosuz şarj gibi özellikler tüketim açısından kayda değer bir kayba sebebiyet vermiyor.
REJENERASYON
Bildiğiniz üzere elektrikli araçların çoğunda bulunan, kullanımda tasarruf sağlamak üzere geliştirilmiş rejenerasyon özelliği bizim modelimizde de mevcut. IONIQ 6'da rejenerasyon özelliği 4 kademeli olarak kullanıma sunulmuş durumda. Sırasıyla Level 1-2-3 ve i-Pedal bu kademeleri oluşturuyor. Geri kazanım oranı rejenerasyon seviyesi arttıkça artıyor. Ayrıca bu özellik aynı zamanda bir nevi otomatik fren desteği görevi de görmüş oluyor. Örneğin uzun yolda yüksek süratli ama sıkışık bir trafikte ilerlerken rejenerasyon modunun kademesini arttırmak hem tasarruf sağlıyor hem de ani yavaşlamalarda güvenliğe katkıda bulunan önemli yardımcı rolü oynuyor.
PERFORMANS
Yukarıda da belirttiğimiz gibi IONIQ6, 151hp güç ve 350Nm tork üretiyor. Aracın elektrikli motora sahip olmasından kaynaklı olarak tahmin edileceği üzere kalkış ve ara hızlanma konusunda aynı teknik verilere sahip içten yanmalı motorlara nazaran oldukça hızlı. Özellikle kalkış performansı kullanıcıya oldukça keyif veriyor. Elektrik gücünün verdiği bu kesintisiz hızlanmanın ardından ivme gittikçe azalıyor ve "standart bir içten yanmalı" performansına devam ediyor. 0-100 km/sa hızlanmasını 8.8 saniyede tamamlayan bu aracın tork değeri ise kullanıcıdaki hissiyatı oldukça heyecan verici hale getiriyor. Fakat ara hızlanmalar oldukça tatminkâr olsa da maksimum sürat noktasında gerek batarya kapasitesi, gerekse günlük kullanıma uygun tasarlanmış olmasından kaynaklı olarak, fabrika verilerine göre, aracın maksimum süratı 185 ile sınırlandırılmış. Biz denemelerimizde 190 km/sa görebildik fakat normale kıyasla bu hızlarda menzilin kayda değer biçimde azalıyor olması ve bataryaların ısınacağını düşünmemiz sebebiyle uzun süre yüksek hızlarda kullanmayı tercih etmedik.
Arabanın 0-100 hızlanması 8.8 saniye. Fakat, içten yanmalı motora sahip ve 0-100 hızlanmasını 8.8 saniyede tamamlayan diğer arabalara göre çok daha iyi bir performans hissiyatı mevcut. Ayrıca, görece yeni bir teknoloji olan elektrikli arabaları benzinli arabalarla kıyaslamak uzun zamandır planlarımız arasında vardı. Bu kapsamda, IONIQ6'yı F30 kasa kodlu 320i ile denedik. Bu yarışın sonuçlarını ve videosunu ise 26 Nisan Cuma günü YouTube kanalımızda ve eş zamanlı olarak blog sayfamızda görebileceksiniz.
Arabanın Eco, Comfort, Sport ve Snow şeklinde 3 adet sürüş modu mevcut. Mod değişimi ise direksiyonda bulunan "Drive Mode" tuşu kullanılarak yapılıyor.
Bunları denediğimizde, Snow modunda arabanın tepkilerinin patinajın önüne geçmek amacıyla çok yumuşadığını, Eco modunda klima ve diğer tüketiciler de dahil olmak üzere tüm arabanın enerji tasarrufu moduna geçtiğini ve gaz pedalı tepkisinin düştüğünü, Sport modunda ise gaz tepkilerinin arttığını, direksiyonun sertleştiğini gördük.
FİYAT, GENEL ÖZELLİKLER, DONANIM ve TASARIM
Kullandığımız aracın donanım paketi Progressive. Bu araba Nisan/2024 itibarıyla 1.910.000 TL'ye satılıyor. Bu pakette göze çarpan birçok özellik mevcut. Hafıza özellikli ve 6 fonksiyonlu deri koltuklar, 4 koltukta ısıtma, ön koltuklarda soğutma, direksiyon ısıtma, dur-kalk özellikli Adaptive Cruise Control, sürüş modu seçenekleri, 360 derece çevre görüş ve ön/arka kamera sistemi, aynalarla destekli ön ve arka park asistanları, kameralı şerit değiştirme asistanı, park çarpışma önleme asistanı, şerit takip asistanı, yorgunluk takip asistanı, yarı otonom sürüş desteği, panoramik cam tavan, 12.3" LCD ekran, navigasyon, CarPlay, akıllı kablosuz şarj, çok renkli ve kişiselleştirilebilir ambiyans aydınlatma, anahtarsız giriş ve çalıştırma, otomatik açılır bagaj, matrix ön led farlar, uzun far asistanı, led arka farlar bunların en önemli ve çağdaş olanlarını oluşturmakta.
Çok sayıda kişiye arabanın dış görünüşüne dair görüşlerini sorduk. Aldığımız yanıtların ise her biri uç noktada. Görüştüğümüz kişilerin yarısı arabayı "inanılmaz güzel" buluyorken, kalan yarısı ise tasarımı "iğrenç" olarak adlandırmayı seçti maalesef... Söylediğimiz gibi birçok kişi arabanın arka tasarımını 80'lerin 911'lerine benzetse de arabanın tasarımını çok çirkin bulan insanların sayısı da gayet yüksek. Beğenilmesinden bağımsız olarak, IONIQ6'nın dış görünüşüyle çok dikkat çektiği kesin. Deneyimlediğimiz süreç içerisinde çevreden birçok inceleyici bakışa maruz kaldık, neyse ki aracımız cam filmliydi de fazla mahcup olmadık. Arabanın ön tasarımı led matrix farların da katkılarıyla genel olarak güzel bulunuyor. Ayrıca, şehirler arası yolculuklarda uzun far asistanı sürücüye çok yardımcı oluyor.
İç mekanda önceden de bahsettiğimiz üzere donanımların getirisi sayesinde göz dolduran bir ekran, 64 farklı renk seçeneğine sahip 2 bölgeli ve kişiselleştirilebilen bir aydınlatma, hissiyatı ve kalitesi yüksek tuşlar ve döşemeler oldukça üst segment bir araçta olduğunuz hissiyatını vermekte. Bununla birlikte, ön iki koltuk arasındaki cam açma tuşları ve araç kapılarının iç kısımları sert plastik ve 2024 yılında üretilerek 2 milyon TL bandında satışa sunulan bir arabaya yakışmıyor. Bu noktada, görselliği çok iyi olsa da sert plastik kullanılmasının algıyı biraz bozduğunu ifade etmek gerek. Ekibimizden arabaya binen herkesin belirli bir müddet sonra IONIQ6'ya ilişkin olarak dile getirdiği ilk olumsuz yön buydu diyebiliriz.
SİZLERDEN GELEN SORULAR
Uzun yolda zaman/tüketim göz önüne alındığında optimal hız ve rejenerasyon modu ne olmalı?
Biz kullanımlarımızda 100-110 km/sa hızı, level 3 rejenerasyon modunu kullandık ve zaruri olmadığı müddetçe klima veya koltuk ısıtma/soğutma tercih etmedik. Bu gibi özellikler kullanılırken dikkatli olunması uzun yolda yolculuğunuzun sekteye uğramaması adına yararlı olacaktır.
Araçta hangi sürüş modları var?
IONIQ 6'nın her donanım paketinde 3 farklı sürüş modu bulunuyor. Bunlar Eco, Normal, Sport olarak adlandırılmış ve her sürüş modunda aracın tepkileri ve batarya kullanımı kayda değer biçimde değişiyor.
Yarı otonom sürüşte direksiyonu bırakmak mümkün mü?
Kısa süreli olarak mümkün fakat uzun süre direksiyona müdahale etmezseniz araç uyarı veriyor. Daha ilerisini denemedik fakat bir müddet daha direksiyona müdahale edilmezse daha şiddetli uyarılar vermesi muhtemeldir.
Yazımızı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Arabanın tüm fotoğraflarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Sonraki yazılarda görüşmek üzere.
Valla yalan yok sitenize neden elektrikli arabayla benzinliyi kıyaslıyorsunuz en azından ne kadar yaktı falan onları söyleyin diye yorum yazmak için gelmiştim bu yazıyı gördüm :) çok güzel yazı. ioniq6 kullanıcıları yere göğe sığdıramıyor, fabrikanın 430km yaparsın dediği arabayla 550 yapıyorum diye iddia edenler de var falan ama sizin kadar objektif değerlendiren ilk kez görüyorum bu arabayı
Bu aracı çok merak ediyordum çok güzel, kapsamlı bir yazı olmuş. Ellerinize emeklerinize sağlık.
Elektrikli arabaların şarj maliyeti, standart kullanıcı tecrübeleri, bunun benzinli arabalarla ve dizel arabayla kıyaslanması gibi şeyleri derli toplu görebildiğimiz başka yazı yoktu. Böyle konularda sürekli youtube a mecbur kalıyoruz orada da herkes uzun uzun konuşma derdinde. teşekkürler yazı için
Ioniq6 hakkındaki en kapsamlı yazı. Ellerinize sağlık 👏🏼👏🏼👏🏼