TESLA: Sipariş ve Temassız Teslimat
- UZ Media
- 27 Haz 2024
- 4 dakikada okunur
Bildiğiniz gibi elektrikli araba devi Tesla, 2023 yılından beri ülkemizde resmi olarak satış yapıyor. Bu tarih öncesinde de Tesla marka araçları ülkemizde kullanan kişiler vardı fakat bunlar şahsi olarak veya firmalar aracılığıyla ithal edilmiş arabalardı.
Geçtiğimiz yıl, Tesla Türkiye'nin sipariş toplamaya başladığı 4 Nisan tarihinde bir tane Tesla Model Y Performance sipariş vermiştik ve arabayı 20 Haziran tarihinde teslim almıştık. Gerek sipariş, gerekse teslimat süreci ülkemizdeki alışılageldik yöntemlerden çok farklıydı. Teslimat süreci bizi çok şaşırtmıştı.
Bu yıl ise, ülkemizdeki vergi sistemine uyumlu olarak, halk arasında "ucuz model" olarak tabir edilmeye başlanan, tek motorlu ve 160kw altında güce sahip olan Tesla Model Y Standard Range siparişi verdik ve geçtiğimiz hafta arabayı teslim aldık. Şimdi, sipariş verdiğimiz dakikadan, teslimata kadar geçen süreci detaylı bir biçimde anlatacağız.
Öncelikle, siparişinizi "www.tesla.com" sayfası üzerinden oluşturuyorsunuz. Arabada pek çok özellik standart, değiştirebildiğiniz özellikler ise;
dış renk,
iç renk,
jant,
çeki demiri,
otopilot/full self driving/summon*
şeklinde. Bunların dışında herhangi bir opsiyon bulunmuyor. Ses sistemi gibi özelliklerin hepsi standart.
Siteye bir e-posta hesabı ile kaydolup, arabanızın konfigürasyonunu tamamladıktan sonra, sipariş verme aşamasına geçiyorsunuz. Onayladığınızda kredi kartınızdan 50 bin TL tahsil ediliyor ve siparişinizi vermiş oluyorsunuz. Sonrasında telefonunuza Tesla uygulamasını indirip, kullanıcı adınızla oturum açtığınızda, sipariş ettiğiniz arabanın özelliklerini ekranda görebiliyorsunuz. Eğer isterseniz, siparişi verdikten sonraki belirli bir süre içerisinde (daha net bilgi için satış danışmanları ile görüşmekte fayda var) konfigürasyonunuzu değiştirebiliyorsunuz. Biz, arabayı ilk etapta siyah renkli sipariş vermiştik, sonradan muhtelif nedenlerle beyaz rengi tercih ettik ve değişikliğimizi gerçekleştirdik.
Sipariş tamamlandıktan ve sistemde gördükten sonra, Tesla tarafından "Fiyat Teklifi" konulu bir e-posta gelene kadar bekliyoruz. Tesla'dan fiyat teklifi geldikten sonra, 5 işgünü içerisinde (genellikle 5 işgünü olmakla birlikte, e-postada son ödeme yapılacak tarih ve saat bilgisine de yer veriliyor) kalan ödemeyi yapmanız bekleniyor. Burada nakit ve kredili ödeme seçenekleri mevcut. Bunların detayına girmeyeceğiz fakat, kredi isterseniz eğer (geçen yıl da bu yıl da Tesla Yapı Kredi Bankası ile anlaşmalıydı) banka sayfalarına yönlendiriliyorsunuz ve kredi başvurunuz ilgili banka tarafından değerlendiriliyor.
Fiyat teklifi geldikten sonra, Tesla uygulamasında;
arabanızın şasi ve motor numarası bilgileri görüntülenebiliyor,
sigorta ekranı aktif oluyor,
teslimat günü ekranı aktif oluyor.
İster ödemenizi gerçekleştirip, ister ödemenizi gerçekleştirmeden, arabanızın ticari adı (Tesla Model Y Standard Range) ve uygulamada gösterilen şasi ve motor numarası bilgileri ile arabanıza sigorta yaptırmanız ve poliçesini uygulamaya yüklemeniz isteniyor. Ödemeyi ve sigorta işlemlerini tamamladıktan sonra genellikle Tesla'dan bir onay e-postası alıyorsunuz. Arabanız için özel plaka seçebiliyorsunuz fakat yazının bu kısmını çok uzatmamak adına özel plaka işlemlerine yazımızın sonunda değineceğiz (Başlık: Özel Plaka İşlemleri).
Bunlar tamamlandıktan bir süre sonra, arabanızın teslimatı için bir gün ve saat seçmeniz gerektiği bildiriliyor. Yine Tesla uygulamasından girerek teslimat günü ve saati seçip, teslimat gününün gelmesini bekliyorsunuz. Aslında seçtiğiniz gün ve saat, Tesla'da görev yapan bir satış danışmanının size arabayı ve özelliklerini anlatması için seçilmiş bir saat oluyor. Fakat teslimat tarihinde istediğiniz saatte teslimat noktasına gidip, arabanızı herhangi bir görüşme gerçekleştirmeden temassız bir şekilde teslim alabiliyorsunuz. Detayları şöyle anlatalım:
Teslimat noktası için en makul ulaşım şekli taksi, maalesef. (Konum bilgisine yazımızın sonunda yer vereceğiz, Başlık: Teslimat Noktası). Bir şekilde ulaştıktan sonra, kapıdaki güvenlik görevlisi randevulu müşteriler arasında olduğunuzu kimlik kartınızı kullanarak teyit ediyor. Sonrasında içeride bulunan ofis alanına geçip, üzerinde müşteri listesi bulunan bir kağıda imza atıyorsunuz, bunun arkasından arabanız sistemde "Teslimata hazır" konumuna getiriliyor ve Tesla uygulamasından bir bildirim alıyorsunuz. Geriye kalan tek şey, Tesla uygulaması üzerindeki "Korna" veya "Selektör" tuşlarını kullanarak arabanızı teslimat alanında bulmak ve yanına yaklaşıp uygulama üzerinden kapılarını açarak arabaya binmek.
Arabaya bindiğinizde 1 adet A4 kağıt ve 2 tane plastik kart görüyorsunuz. A4 kağıt "Geçici tescil belgesi". Geçici tescil belgesinin detaylarına yazımızın ilerleyen kısmında yer verdik (Başlık: Geçici Tescil Belgesi). Plastik kartlar ise, arabanızın anahtarları diyebiliriz. Bu kartları şoför kapısının sütununa yaklaştırdığınızda kilitler açılıyor veya araba kilitleniyor.
Siparişten teslimata kadar geçen süre bu şekilde ve başka herhangi bir detayı yok. Şimdi gelelim yukarıda değindiğimiz ve tam netleşmemiş olabilecek bazı konuların detaylarına.
Geçici Tescil Belgesi
Geçtiğimiz yıl Tesla, ödemeyi yapmadan önce sizden noter onaylı bir vekalet istiyordu. Bu vekaletin kapsamında ise adınıza araç tescil etme, plaka bastırma gibi muhtelif işlemler bulunmaktaydı. Bu sene, noter onaylı vekalet vermenize ihtiyaç duymadan işlemleri tamamlayıp, size geçici tescil belgesi veriliyor. Yapmanız gereken, tescili izleyen 1 aylık süre içerisinde herhangi bir notere gidip, arabanızın ruhsatını çıkarttırmak.
Özel Plaka İşlemleri
Arabanız için özel plaka tahsis edilmesini isterseniz, ikamet ettiğiniz ilin trafik tescil şube müdürlüğünden plaka seçmeniz, bu plakayı yukarıda belirttiğimiz şasi ve motor numarasını kullanarak tescil ekranlarına işletmeniz gerekiyor. Bu noktada şunu da belirtmekte yarar var: Aslında plaka tescil işlemi için proforma faturanın mutlaka gerektiği yönünde bir bilgi mevcut fakat, aslında yapılan işlem sadece şasi ve motor numarası kullanılarak yapılan bir işlem ve proforma faturanın görülmesi şart değil. İşlemi yapan memurun inisiyatifine kalabilir bu işlem. O nedenle proforma faturanızı, siparişinizi oluşturduktan sonra sizinle iletişime geçen satış temsilcinizden veya Tesla Türkiye'nin ilgili birimlerinden temin etmenizde fayda var.
Teslimat Noktasının Konumu
Tesla'nın İstanbul'daki teslimat noktası, Tuzla'daki Orhanlı Köyünde yer alıyor. Konumu görmek isterseniz aşağıdaki düğmeden doğrudan Google Maps'te görüntüleyebilirsiniz.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Aklınızda herhangi bir soru işareti kalırsa, Instagram sayfamızdan veya bu yazıya yorum olarak iletebilirsiniz.
YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Görüşmek üzere,
Instagram:
YouTube:
3 dakika süren teslimatı anlatmak için 43 dakikalık video izleten Youtuberlara selamlar. Adam 3 paragrafta tüm süreci akılda hiç soru işareti bırakmadan anlatmış. Helal olsun
Sade anlatım için teşekkürler