Karavan ve Tesla: Müthiş İkili!
- UZ Media
- 27 Ara 2024
- 4 dakikada okunur

Bu yazımızda sizlere, Tesla ile karavan kullanımına ilişkin tüm detayları aktaracağız. Yakın zamanda videosunu da çekmeyi planladığımız bu konuyu tüm detayları ile önce websitemizde paylaşalım dedik.
Karavan bildiğiniz gibi kimi kullanıcılar için bir yaşam tarzı, kimisi için düşük maliyetli bir tatil imkanı, kimisi için ise şehrin kalabalığından kurtulma fırsatı. Öncelikle çekme karavan ile motokaravanın en bariz farkından ve benim neden çekme karavan tercih ettiğimden bahsedeceğim.
Çekme karavan mı yoksa motokaravan mı?
Birincisi, karavan bazen hevesle alınan ve sonra kullanılmayan bir araç olabiliyor. Biz de ilk karavanımız olması nedeniyle uygun fiyatlı bir model tercih ettik. Motokaravanların giriş seviyesinde ve sorunsuz kullanılabilir durumda olanları çok daha yüksek fiyatlardan başlıyor. O nedenle aslında motokaravan almayı hiç düşünmedik. Ama bu ikisi arasındaki, kullanıcıya yansıyan temel farka gelecek olursak; karavanınızla bir kamp alanına gittiğinizde, tentenizi açıp, masalarınızı yerleştirip, karavanı bir ev haline getiriyorsunuz. Sonrasında yakındaki başka yerleri ziyaret etmek istediğinizde; eğer motokaravan kullanıcısıysanız toplu taşıma veya başka ulaşım yöntemlerine muhtaç oluyorsunuz. Çekme karavanda ise, kamp alanına gidince karavanınızı sabitleyip, gerekli kurulumları yapıp, arabanızla serbestçe istediğiniz yere gidip gelebiliyorsunuz. O nedenle çekme karavan bana daha mantıklı geldi. Tabi içinden araba veya motosiklet çıkabilen, çok daha yüksek fiyatlı karavanları almayı tercih etmiyor veya edemiyorsanız.
Karavan için hangi arabayı tercih etmeliyiz?
Peki, çekme karavan ile kullanmak üzere nasıl bir araba lazım?
Aslında bu konuda net bir sonuca ulaşması güç ama; çeken araba ne kadar ağır olursa o kadar güvenli ve konforlu yolculuk edersiniz. Arabanın güçlü olması da belirli hızların üzerinde ve güvenli yolculuk etmenize katkı sağlar. Fakat, bu yazdıklarım "kesinlikle ağır ve güçlü bir arabaya sahip olmanız gerekli" demek değil. 2000 model atmosferik 1.4 motorlu arabayla karavan çeken kişilere de denk geldim, son derece keyifli ve mutlu bir şekilde tatile gidiyorlardı.
Tesla ve karavan
Tesla ve karavan konusuna gelelim.
Tesla'dan önce 2016 model F30 kasa kodlu 320i kullanıyordum. Kanalımızda 3 farklı arabayla drag yarışı videosu da var. Yaklaşık 1.5 tonluk, 170hp ve 250Nm tork üreten, arkadan itişli, 8 ileri ZF-8 şanzımanlı bir arabaydı. Tek başına performansı gayet tatminkar olsa da, 1 tona yakın ağırlığı olan çekme karavanı çekerken, şanzımanının 8-ileri olmasının da etkisiyle biraz ısınıyordu. Bu da, arabası konusunda titiz olan beni biraz huzursuz etti açıkçası. O nedenle daha yüksek torka sahip, daha ağır bir araba almaya karar verdim. 2024 yılının Nisan ayında Tesla tek motorlu ve arkadan itişli Model Y'yi tanıttığında hiç düşünmeden çeki demiri opsiyonunu da ekleyerek sipariş ettim. Haziran ayında ise arabayı teslim aldım ve sonrasında karavan ile bir yurtdışı tatili yaptık. Yunanistan'ın Halkidiki bölgesine gittik. Bunun yanı sıra, muhtelif nedenlerle karavanla başka yolculuklar da yapmam gerekti. Bu yazıyı da bu tecrübelerim çerçevesinde kaleme alıyorum.
Güvenlik
Öncelikle seyir güvenliğinden bahsedelim. Karavanımız aslında 750kg altında bir ağırlığa sahip fakat içine eklediğimiz kendi malzemelerimiz (masa, sandalyeler, mutfak malzemeleri, yiyecekler, elektronikler vs.) nedeniyle ortalama 900kg ağırlığa sahip olduğunu düşünüyorum. Tesla Model Y ise yaklaşık 2 ton ağırlığında. Bu nedenle karavan, mevcut hız sınırları dahilinde seyrettiğinizde, ülkemiz ortalamalarına göre yüksek seviyede rüzgarlı denebilecek havalarda bile arabanın yolda gezinmesine neden olamıyor.
Aynalar
Çekme karavan ile yolculuk ederken yan aynalardan arkayı görebilmek çok önemli. Çünkü dikiz aynanız karavanın arabanın arkasını tamamen kapatması nedeniyle herhangi bir görüntü vermiyor. Bundan önce kullandığım 320i’nin daha dar bir araba olması nedeniyle yan aynalardan arkayı pek göremiyordum ve uzatmalı bir ayna takmak gerekiyordu. Fakat Tesla, 320i’ye göre tam 25cm daha geniş, bu sayede aynadan arka tarafı net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu da daha güvenli bir yolculuk etmenizi sağlıyor.
Performans
Aracın performansına gelince; bildiğiniz gibi ağırlık çekme gibi konularda tork daha belirleyici bir rol oynuyor. Tesla Model Y SR 430Nm tork değeriyle, karavan çekme konusunda çok büyük bir başarıya sahip. Karavan takılıyken bile hızlanma pedalına kuvvetli bastığınızda ne kadar güçlü olduğunu hissedebiliyorsunuz. Elbette römork veya karavan takılıyken yarış yapmayacağız ama arabanın çekme performansının ne kadar başarılı olduğunu kolaylıkla gösterebiliyor.
Konfor
Konfor kısmına gelince. Daha önce çekme karavan veya römork takılı bir araç sürdüyseniz, kasis veya çukurlarda arabanın römorktan çok etkilendiğini bilirsiniz. Ben yine 320i ve Tesla arasında kıyaslama yaparak aktaracağım bu konudaki tecrübelerimi de. Şimdi bildiğiniz gibi karavanda tek sıra teker var, bu da çukura girdiğinde karavanın önünün havaya kalkması, kasisten geçerken ise yere doğru basılması demek. Dolayısıyla kaplin bu etkiyi çekiciye de aktarıyor ve karavan kasisten veya çukurdan geçerken araba sarsılıyor. Bu da konforunuzu biraz düşürüyor haliyle. Fakat; 1500kg civarında ağırlığa sahip 320i'de bu etki çok daha yüksekken, 2 tonluk Tesla daha az etkileniyor bu durumdan. Tabi hiç hissetmiyorsunuz diyemem ama çok da rahatsız etmiyor.
Menzil, Pil ve Rejeneratif Frenleme
Gelelim en önemli kısma: PİL ve MENZİL. Aslında bunu anlatmadan önce karavanın fren sistemini anlatmak gerek. Menzili en çok düşüren şey bu çünkü. Nedenini az sonra anlatacağım fakat, karavanın fren sistemini anlatayım önce:

Bu fotoğrafta göreceğiniz, arabaya takılan kısmın adı "kaplin". Aradaki körüklü kısım ise karavanın fren pedalı diyebiliriz. Yolda seyrederken, karavan arabaya yaklaşmaya başlayınca, aradaki körüklü kısım kısılıyor ve karavan fren yapıyor. Yani tamamen mekanik bir fren sistemi var.
Şimdi menzilden bahsedelim, az sonra yeri gelince neden fren sistemini anlattığımı söyleyeceğim. Tesla Model Y SR ile yaklaşık 900kg ağırlıktaki bir karavanı çekmek istiyorsanız tam şarj ile 90km/saat ortalama hızla 180km yol yapabiliyorsunuz. Biz bunu İstanbul'da Kuzey Marmara Otoyolunda Sarıyer - Çatalca arasında gidiş-dönüş şeklinde ölçtük. Ayrıca İstanbul-Yunanistan yolculuğunda da ortalamalar bu şekildeydi. Aslında dümdüz yolda seyrederseniz eğer bu biraz daha artabilir. Ama iniş ve çıkışların çok olduğu bir yolda seyrederseniz daha da düşecektir. Çünkü, çıkış sırasında 1 tonluk karavan çekiyor ve inerken de karavanın fren sistemi nedeniyle rejeneratif frenleme çalışamıyor. Hatta iniş sırasında rejeneratif frenlemeyle enerji kazanımının tam tersine araba yoluna devam edebilmek için güç üretmek durumunda kalıyor. Bu da menzilin bu kadar kısıtlı olmasının en büyük nedeni bence.
Karavanın fren sisteminin bu şekilde çalışmaması ve tamamen devre dışı kalması için bazı özel aparatlar mevcut, bunları kullanabilirsiniz fakat yolda çok daha fazla temkinli olmak gerek. Çünkü karavanın kendine ait bir fren sisteminin olması acil durumlarda arabanın ve karavanın fren mesafesini çok kısaltacaktır. O nedenle, bir tavsiye olarak algılanmasını istemem.
Bu arada, Tesla'nızı yerli üretim bir karavan ile kullanacaksanız, veya yerli üretim bir karavanınız var ve Tesla alacaksanız, bir de elektrik bağlantısı için dönüştürücü temin etmeniz gerekiyor. Çok pahalı bir parça değil, 500 TL civarındadır diye tahmin ediyorum.
Engin Özören'in kanalında paylaştığımız karavan videosunun ve karavan ile ilgili parçaları temin edebileceğiniz Bow's Caravan firmasının bağlantılarını aşağıda paylaşacağım.
Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
Yakında bu konuyu daha detaylı bir biçimde ve görsellerle de destekleyerek anlattığımız bir video çekmeye çalışacağım. Eğer aklınıza takılan konular varsa yorum olarak sorabilirsiniz.
Bağlantılar
Engin Özören YouTube Kanalı:
Engin Özören'in Kanalında Yayınlanan Karavan Videomuz:
Bow's Caravan Instagram Sayfası:
Comentários